L’origen de l’hipertext.


Segurament molts cops heu sentit la paraula hipertext, però sabríeu definir-la? I sabeu quan es va començar a parlar d’aquest terme?

El concepte d’hipertext es remunta a l’any 1945 quan Vannevar Bush al seu article “As We May Think” va parlar de Memex (MEMory Extender), un dispositiu d’accés a la informació personal que permetria reproduir i emmagatzemar grans quantitats de dades. Aquest sistema a més de permetre cercar de forma ràpida els arxius, s’hi podien afegir notes i comentaris. Per idear aquest projecte, l’autor es va basar en la ment humana i va emular-la, configurant una eina amb enllaços directes i associatius entre diferents informacions. Bush, tot i que no va portar la seva màquina a la realitat, va intentar apropar la tecnologia a la ment humana.

Ja l’any 1965, Theodor H. Nelson defineix el concepte hipertext a partir del seu projecte Xanadu[1]:
“ ‘Per hipertext entenc escriptura no seqüencial.’ [...] la seqüencialitat presenta dos inconvenients: es correspon malament amb el moviment del pensament i imposa a tots els lectors una única manera de recórrer el text. En lloc de multiplicar les escriptures i les presentacions, l’hipertext proposa diferents versions del mateix text activades per diferents recorreguts tenint en compte les estratègies dels lectors.” (Campàs, 2005: 35).

Bibliografia:
Campàs, J. “Hipertext i Complexitat” a Coneixement fluid. 
Campàs, J. (2005) “Art, literatura i ordinador” a: Campàs, J. L’hipertext en les humanitats. Barcelona: FUOC.



[1] “Nom d’un gran projecte hipertextual l’objectiu del qual és crear una estructura que permetés connectar tota la literatura del món en una “xarxa de publicació hipertextualitzada universal i instantània””. Campàs, J. (2005) “Art, literatura i ordinador” a: Campàs, J. L’hipertext en les humanitats. Barcelona: FUOC, pp. 34-35.






Comentaris

  1. Hola companya, el teu blog m'agrada; és clar i entenedor, sense abús d'imatges però molt visual. L'article em sembla un molt bon punt de partida, documentat i ben exposat. Per futurs articles m'agradaria llegir també la teva opinió sobre el tema, les teves reflexions.
    Ànims i endavant!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Carol,

      Ho tindré en compte per futures intervencions. Ens llegim!

      Elimina
  2. Ei, Marina!

    Està bonic, el teu blog. Se'm fa estranya una cosa, a la que potser m'acostumaré a còpia de visitar-te: sóc jo o només mostra un post, l'últim que has fet, a la portada?
    Fins i tot quan miro de veure'n més d'un alhora, com és el cas del pitjar sobre l'arxiu en un mes determinat, només me'n surt un i si vull veure la resta haig d'anar prement al botó de "Seguent".

    I ara et deixo, que veig que has escrit un post nou i vull llegir-lo! :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marc!

      Sí, sols es mostra un post. He vist que en altres blogs també passa. Potser es pot modificar, ja ho miraré!

      Salutacions.

      Elimina
    2. Imagino que és qüestió de la plantilla que has agafat, que ja deu ser així.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars