De la societat del coneixement a la societat de la ignorància.


La societat del coneixement, és a dir, la societat de la informació i la comunicació, no ha d’aprendre tecnologia sinó que s’ha de fer un bon ús d’aquesta. Disposem de molta informació i, per tant, hem de ser capaços de gestionar-la, és a dir, hem de saber quin coneixement és rellevant i quin no, i tindré recursos per moure’s dins del desconeixement, del saber incomplet. La nostra societat és canviant i constantment ens arriben informacions i estímuls. Per aquesta raó, cal estar preparat per ser reflexius i crítics, ja que el pensament ara no s’acumula sinó que canvia.


Quan no et preguntes el perquè de les coses, tens la sensació de saber-ho tot, però com més interrogants et planteges, més conscient ets de què et falten moltes coses per aprendre. T’has parat algun cop en pensar això?

Bibliografia.
Campàs, J. (2018). “Hipertext i Complexitat” a Coneixement fluid. Barcelona: FUOC.
Campàs, J. (2016). Les humanitats en la societat del coneixement i a la universitat. Temps d’educació (51), pp. 67-82.




Comentaris

  1. Hola, Marina!

    A la teva pregunta "T'has parat algun cop en pensar això? puc respondre que sí.

    De debò que planteges dues qüestions ben actuals, la sobre informació i la incertesa. La primera, sembla mentida! genera ignorància i la segona, por. Davant d'aquests dos monstres, com tu dius "cal estar preparat per ser reflexius i crítics". Recurs imprescindible per a això és l'educació. De moment, però, sembla que aquesta s'orienta més a la consecució de resultats materials i tangibles que a la crítica reflexiva i constructiva. Un exemple, a la Lomce mateix s'ha relegat la filosofia a un paper secundari en els plans d'estudi del Batxillerat. Ara el que es prioritza és el neoliberal concepte d'emprenedoria que convida més a l'acció que a la reflexió.

    Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona tarda Montse,

      Tens tota la raó. Per arribar a ser crítics i reflexius tenim que tindré una educació que prioritzi la crítica reflexiva i constructiva i si això no es fomenta, ens costarà més viure dins la nova societat.

      Salutacions.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars