Anàlisi lexicomètrica


I arribem al final de l’assignatura.

Un esdeveniment que ha succeït durant aquest semestre, ha estat la vaga convocada pel 8 de març, dia internacional de la dona. Durant aquell dia va haver-hi manifestacions a diverses parts del món per reivindicar els drets laborals d’aquestes i per trencar la diferència de gènere. Aleshores, tenia clar que volia fer l’anàlisi lexicomètrica sobre aquest tema.

I que és una anàlisi lexicomètrica? És una anàlisi que permet interpretar dades d'un o més corpus de textos a partir d’eines com la freqüència d’ús de les paraules o les concordances. Per poder portar a terme l’anàlisi lexicomètrica, he emprat el programari AntConc.

Els textos que he seleccionat són els següents:

-               TEXT 1: “Què és la vaga feminista i més claus de la protesta del 8 de març” de Pilar Álvarez publicat el 8 de març al diari El País.
-               TEXT 2: “8-M les dones diuen prou” de Laia Vicens divulgada el mateix dia al periòdic Ara.

A partir d’aquestes dues notícies publicades en dos diaris, vull analitzar com es narra un mateix comunicat.

Per començar, he realitzat l’anàlisi de freqüència que permet comptar les paraules d’un corpus i mostrar-les en una llista ordenada des de la més freqüent fins a la menys freqüent o a la inversa. He de dir que he examinat cada fitxer per separat amb l’objectiu de conèixer els termes més freqüents en cadascun d’ells.

Abans de fer l’extracció de freqüència, he exclòs les paraules gramaticals o stopwords (preposicions, articles, determinants, pronoms…) que es repeteixen molt però que no són importants en l’anàlisi. Com a llista de stopwords he triat una en català que he trobat per Internet i a més he afegit més formes com serien al, cies, col, del, dels, difer, fes, pa, ria, vial, xca, xd... paraules gramaticals que no tenien sentit en la meva anàlisi.

Aquests han estat els resultats dels 29 primers termes en cada text:



Text 1. El País


Text 2. Ara

Seguint amb l'anàlisi, en una primera aproximació de les taules anteriors podem veure que la paraula més repetida en el text 1 és vaga (14), seguida de dones (12) i en el text 2 és a la inversa, primer és dones (14) i llavors vaga (11). Aquest resultat és lògic, ja que ambdues notícies tracten la vaga convocada per al 8 de març, dia internacional de la dona. Altres paraules que es repeteixen en els dos textos amb més freqüència són: hores, convocat, dia, general, fer, homes i aturada. Dir que el terme feminista surt més cops en plural al text 1 i en singular al text 2. Aquestes freqüències demostren que es convoca una aturada general per part de les dones, anant els termes estudiats en relació amb els títols de les notícies.

Si ens aturem en els restants mots, podem veure que el diari El País empra paraules com suport, sindicat, protesta, treball, dret, familiar, laboral, partits... i el diari Ara utilitza mots com serveis, canvis, demostrar, desigualtats, evidenciar, feines, igualtat, jornada, treballar, aconseguir... Com es pot mostrar, el text 1 remarca més la importància de sindicats i partits polítics en la manifestació i la vaga, mentre que el text 2 se centra principalment a reclamar els drets de les dones, restant importància a aquests suports.

I quina és la riquesa lèxica d’ambdós textos? Si dividim el número de types del corpus a investigar, pel número de tokens podrem saber-ho. El resultat sempre serà entre 0 i 1. Com més s’aproximi a l’1, més riquesa lèxica podem trobar, tal com passa amb la notícia d’El País, on el resultat és de 0,6, i al de l’Ara és de 0,7, podent afirmar que en aquest darrer l’autor ha emprat un vocabulari més variat.

Després, per investigar els diferents contextos que apareix un mot he utilitzat l’eina de les concordances. En el text 1, he analitzat la paraula vaga i el resultat és el següent:



Com podem veure, aquest terme es mostra més vegades acompanyat de la paraula general, 3 vegades, i laboral, dues vegades. 

En el text 2, he examinat el concepte de dones i el resultat ha estat aquest:



La paraula dones apareix més cops seguida del concepte homes, en relació a la desigualtat que defensa aquesta notícia.

Amb aquesta anàlisi podem afirmar que el discurs predominant és la vaga convocada pel 8 de Març, dia de la dona. S’ha de llegir críticament a Internet, ja que una mateixa notícia pot ser mostrada de diferents maneres. En aquest cas, ambdues notícies han estat narrades per dues dones i com hem vist el diari El País dona major importància als sindicats i partits polítics en la manifestació i vaga, mentre que el periòdic Ara se centra més a reclamar els drets de les dones sense demanar tant de suport.







Comentaris

Entrades populars