Les metàfores conceptuals: No pienses en un elefante!: lenguaje y debate político.


A partir de la lectura de No pienses en un elefante: lenguaje y debate político (2007) de George Lakoff podem veure com el llenguatge polític està carregat de metàfores cognitives que pretenen instaurar una determinada ideologia. Les metàfores conceptuals o cognitives són expressions que fem servir diàriament. Aquestes no es basen només en el llenguatge, sinó també en el nostre pensament i acció. L'autor diu que les persones pensem en termes de marcs mentals (forma) i metàfores i que els marcs s'expressen amb les metàfores. Els marcs són estructures mentals que conformen la nostra manera de veure el món i aquests poden evocar idees positives o negatives, en funció de les paraules que s'utilitzin, la qual cosa pot portar a manipular l'electorat. Quan la informació que rebem no s'adequa als marcs assumits, ens quedem amb els marcs i ignorem els fets, és a dir, el contingut del discurs perd força davant del marc.

Per Lakoff, els republicans (símbol de l'elefant), gràcies a la figura del "pare estricte" (representació que fixa les regles de conducta, castiga i educa per a un món competitiu) han controlat la influència demòcrata. El Partit Republicà té molt presents els marcs i els fa servir de manera correcta per guanyar vots, tot anant en contra dels seus propis interessos. En canvi, els demòcrates consideren que els marcs s'han d'introduir lentament en la ment de les persones, creient en el contingut en lloc de la forma, però aquest no és el camí correcte, ja que s'enforteixen les idees del teu oponent. Per això, els progressistes han d'adoptar els valors del pare protector (educació basada en la responsabilitat, la tolerància i l'empatia) per crear així els seus propis marcs i assolir els seus objectius.

Bibliografia:Lakoff, G. (2007). No pienses en un elefante: lenguaje y debate político. Madrid: Editorial Complutense.


Comentaris

  1. Està ben curiós, el llibre. Potser no calia llegir-se més que la introducció de cara a fer la PAC de l'assignatura, però és prou interessant, oi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, és interessant com l'autor explica que són les metàfores.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars